Mikrokovanje oziroma obdelava površin je področje, s katerim zmanjšamo možnost porušitve varnostnih ključnih komponent z varjenjem in mehansko obdelavo. Več o tem lahko izveste na blasttehnik.si.

Od kje sploh izhaja mikrokovanje? Mikrokovanje je sodoben način kovanja kovine in drugih materialov. Včasih so kovači imeli kovačnice, kjer so železo stopili in ga nato preoblikovali v drugo obliko. Danes pa se je to razvilo in za večino kovanja kovine ne stopijo več. Namesto tega uporabljajo robote, ki so sprogramirani, da kovino rahlo tolčejo, ta pa se nato oblikuje v poljubno obliko, ki smo jo vnesli v računalnik.

Obdelava površin

Mikrokovanje se uporablja v različnih industrijah. Ena najbolj znanih je avtomobilska industrija. Primer uporabe pri avtomobilski industriji je: deli podvozja za delovne stroje, tovornjake in avtomobile, spiralne in listnate vzmeti, zobniki menjalnikov in deferencialov, pogonske gredi in osovine.

Druga najbolj znana je farmacevtska industrija. Primer uporabe je: sestavni deli tabletnih strojev, pakirnih linij in podobno. vzmeti ter zobniki. Tako kot pri avtomobilski, tudi tu uporabljajo pogonske gredi in osovine.

Nato je na vrsti kemična industrija. Tu se obdelava površin uporablja za sestavne dele mlinov in mešal, zobnike in varnostne vijake.

Ena izmed bolj priljubljenih je tudi letalska industrija. Tu so primeri uporabe: komponente letalskih kril, turbinske lopatice, pogonske ojnice in gredi, razno vrstne vzmeti ter ključni varnostni sestavni elementi.

Nazadnje je na vrsti še elektro industrija. Tu mikrokovanje uporabljamo za turbinske lopatice, pogonske osnovi in gredi, razno vrste vzmeti, varnostni sestavni deli, trajno dinamično obremenjeni deli

Kaj pa na tak način uporabe pravijo stranke?

Ljudje so zadovoljni s produktom, ker je kakovosten in narejen v dovolj hitrem času. Izdelki so večinoma železni ali aluminijast, vendar se pojavijo izjeme in takrat so kupci vseeno zadovoljni.

Na splošno je mikrokovanje ena najbolj znanih in priljubljenih načinov za oblikovanje površin po celotnem svetu in ne le pri nas v Sloveniji.