Načrtujete v bližnji prihodnosti enega najlepših in najpomembnejših dogodkov v življenju – slavnostno poroko? Če ste odgovorili pritrdilno in imate že izbrano lokacijo, pogostitev, glasbo, obleko … manjka vam samo še vrhunski poročni fotograf, potem izberite, Dejana Žagarja, ki je večkrat mednarodno nagrajen fotograf. Vaš poročni dan bo ujel v fotografski objektiv, da se boste še čez nekaj desetletij smejali in uživali ob gledanju fotografij ter obujanju nepozabnih spominov.

Poročni fotograf – kako izbrati pravega fotografa?
Preden boste povprašali vse svoje prijateljice, sodelavke in znanke, kdo jih je fotografiral na njihovi poroki ali začeli iskati poročnega fotografa na spletu, se vprašajte, naslednje. Kdaj se boste poročili? Boste potrebovali poročnega fotografa samo na poročni dan ali bi se želeli fotografirati že kakšen dan pred poroko? Kakšen stil poročnih fotografij si želite? Na koliko različnih lokacijah boste potrebovali poročnega fotografa, bosta obred in slavje na različnih lokacijah ali na isti? Bo poroka v vašem najljubšem slovenskem kraju, v kateri drugi evropski državi ali morda na rajskem otoku? Ko imate odgovore na vsa zgornja vprašanja, potem šele začnite iskati poročnega fotografa. Različnim fotografom pošljite povpraševanje, ki imajo stil fotografiranja, kot si ga želite na poročnih fotografijah. Ko vam bo fotograf odgovoril na povpraševanje, boste hitro začutili, kakšen odnos in energijo ima do para in ali vam to odgovarja, ali ne. Tako se boste zagotovo lažje odločili, kater poročni fotograf bo pravi za vaš poročni dan. Potem se z izbranim fotografom dogovorite o vseh podrobnostih, vprašajte ga vse, kar vas zanima glede fotografiranja, da vas slučajno na poročni dan ne bi kaj skrbelo. Sproščeno vzdušje na fotografiranju je zelo pomembno, da so fotografije še bolj pristne in prisrčne. V nadaljevanju je še nekaj vprašanj, ki jih nikar ne pozabite zastaviti poročnemu fotografu, da bo res vse razjasnjeno pred najpomembnejšim fotografiranjem v življenju.

poročni fotograf

Koliko fotografij dobite in kdaj?
To je zagotovo najpogostejše vprašanje, ki ga prejme vsak poročni fotograf. Vsak profesionalni poročni fotograf na poroki naredi več tisoč fotografij, zato se zavedajte, da vseh ne boste dobili. Profesionalni poročni fotograf v postprodukciji izbere le najboljše fotografije in le te tudi obdela, da boste na njih sijali od sreče. Dobite približno 500 obdelanih fotografij, seveda lahko število varira, to je predvsem odvisno od samega dogajanja, več je dogajanja na poroki več boste dobili končnih fotografij. Najboljši poročni fotograf običajno obdelane fotografije posreduje v enem mesecu od dne dogodka na USB ključku in na spletu. Do fotografij zelo enostavno dostopate z geslom, ki ga prejmete skupaj s povezavo. V primeru, da si želite poročne fotografije shraniti v obliki fotoknjige, pa jo poročni fotograf pripravi v 2 do 3 mesecih. Če si želite tudi video spomin s poroke, potem o tem že takoj povprašajte izbranega fotografa, ali tudi snema poroke? Če se izbrani fotograf ukvarja samo s fotografiranjem, potem poiščite dodatno ekipo, ki bo poskrbela za video vsebino poročnega dne.

Kako dobiti zagotovilo, da bo poročni fotograf prišel na dogovorjen dan in lokacijo?
Zagotovo ste že pomislili, kaj pa, če fotograf ne pride na poroko? To lahko preprečite tako, da podpišete pogodbo o poročnem fotografiranju. V pogodbi se izbrani poročni fotograf zaveže glede obsega in časovnega okvirja določenega dela. Izbrani poročni fotograf naj vam v primeru bolezni, zagotovi zamenjavo drugega fotografa, ki naj bo v istem rangu kakovosti in tudi stilu fotografiranja. V primeru zamenjave naj vam pove, kdo ga bo nadomeščal, da lahko preverite fotografa. Vi pa se ob podpisu pogodbe zavežete, da boste takoj plačali aro in kasneje še preostanek do končne cene.

Kam je fotograf pripravljen priti na poročno fotografiranje?
Profesionalen in vrhunski poročni fotograf bo za fotografiranje poroke šel kamor koli. Tisti res najboljši poročni fotografi so pravi pustolovci, ki si želijo poroko fotografirati na lokacijah, kjer še niso bili in na najbolj nenavadnih krajih po svetu. Na vaši izbrani lokaciji bodo zagotovo nastale fotografije, s katerimi boste imeli najlepše spomine na ta pomembni in posebni dan v življenju. V primeru, da se ne boste poročili v Sloveniji, to fotografu povejte takoj, ko mu pošljete povpraševanje, da se lahko vsi pravočasno pripravite na dogodek.

Ne glede na to, kdo bo vaš poročni fotograf, na poroki uživajte in pozabite na skrbi, saj bo vse potekalo še bolje kot si lahko zamislite in to se bo odražalo tudi na posnetih fotografijah.