K nevrologu vas bo osebni zdravnik napotil v primeru, da imate katero od oblik bolezni živčevja. Zagotovite si primerno strokovno obravnavo pri priznanem nevrologu, saj boste le tako dobili ustrezno diagnozo in bili primerno zdravljeni.

Ko govorimo o nevroloških boleznih, govorimo o zelo širokem spektru bolezni, saj se nevrolog ukvarja z možganskožilnimi boleznimi, kot je na primer možganska kap, demielinizacijskimi boleznimi, kamor spada multipla skleroza, infekcijskimi boleznimi osrednjega živčevja, z motnjami govora, epilepsijami, možganskimi tumorji, s poškodbami glave, z demencami, motnjami spanja in še z nekaterimi drugimi boleznimi. Na nevrološki pregled so torej vabljeni ljudje z na videz različnimi boleznimi, ki pa imajo vse skupen izvor in to je živčevje.

Ker gre za širok spekter bolezni, je tudi kar nekaj različnih simptomov, ki kažejo na katero od zgoraj naštetih bolezni. Najpogostejši simptomi so glavoboli, bolečine v rokah, nogah, križu, izguba zavesti, motnje vida ali spomina, zmedenost, mravljinčenje, epileptični napadi, tresavica … Kot pri vsaki drugi bolezni je pomembno opozoriti, da si diagnoz nikar ne postavljajte sami, saj lahko na internetu preberete marsikaj, kar v vašem primeru ni nujno, da drži. Vedno je ob kakršnemkoli sumu na kakšno težavo najbolje obiskati zdravnika, ki vam bo znal pomagati.

Nevrološki pregled poteka podobno, kot vsi ostali pregledi. Najprej se z nevrologom pogovorite o vaših težavah, on pa bo skozi pogovor skušal ugotoviti, kaj je povzročilo vaše težave oziroma, kje je vzrok. Želel bo, da težave čim bolj podrobno opišete, da poveste, če so se enake težave že kdaj pojavile pri kom od bližnjih in podobno. Nato sledi nevrološki pregled, ki pa je odvisen od vašega opisa težav – nevrolog lahko naredi preiskavo lobanje, motoričnih funkcij, duševnega stanja, okončin, senzibilnosti, možganskih živcev …

Nevrološki pregled se zaključi s pogovorom, kjer vam nevrolog pove, kaj je vzrok vaših težav in kako bi se lotili zdravljenja. Seveda ga lahko kadarkoli vprašate karkoli vas v zvezi z vašim zdravjem še zanima, saj se boste le z iskrenim pogovorom znebili strahu pred neznano diagnozo.