Korekcija vek, znana tudi kot zgornja blefaroplastika, je kirurški postopek, ki se izvaja za izboljšanje videza zgornjih vek ter pripomore k manj opaznim znakom staranja. Ta poseg je primeren za ljudi, ki imajo previsoko kožo na zgornjih vekah oz. izbočene maščobne blazine, kar lahko povzroča težave z vidom ter prinaša utrujen videz. Postopek je namenjen odstranjevanju prekomerne kože na zgornjih vekah, kar lahko reši ne le funkcionalne, temveč tudi estetske težave. Korekcija vek prispeva k temu, da se oči zdijo bolj odprte, pogled pa bolj svež in živahen, kar prispeva k bolj mladostnemu videzu obraza.

Pred operacijo se morate posvetovati s kvalificiranim plastičnim kirurgom, ki bo ocenil vaše stanje in vam svetoval glede primernosti posega. Na vprašanja kako oceniti ali ste primerna kandidatka, kakšni so postopki okrevanja in še mnogo več informacij na to temo, vam bo na prvem pregledu, odgovorila specialistka, ki bo izvedla poseg.

Potek operacije in okrevanje

Korekcija vek poteka tako, da vam po aplikaciji anestetika, kirurg naredi majhen rez v naravni gubi kože na zgornji veki, skozi katerega odstrani odvečno kožo in po potrebi tudi maščevje. Včasih se dodatno izvede dvig obrvi za optimalen estetski rezultat. Kirurška tehnika se prilagodi glede na posameznikovo stanje, kar zagotavlja najboljše rezultate.

Po operaciji je okrevanje hitro, saj so bolečine običajno zanemarljive. V prvih 5 do 7 dneh po posegu se lahko pojavijo oteklina in modrice okoli oči, vendar te težave običajno izginejo v tem času. Priporoča se uporaba hladnih obkladkov in spanje na dvignjenem vzglavju, kar pomaga pospešiti okrevanje. Šive vam bodo odstranili 5. do 7. dan po operaciji, nato pa lahko začnete uporabljati ličila ter se vrniti nazaj na delo oz. k običajnim aktivnostim. Brazgotine so skrite v naravni gubi kože na veki in so pri odprtih očeh praktično neopazne. V tem predelu so izredno nežne in se sčasoma skoraj popolnoma zlijejo s kožo, postanejo praktično nevidne. Korekcija vek zahteva tudi nego po posegu, in sicer nadaljnja nega zahteva zaščito pred soncem, kar pomeni, da se vsaj 6 mesecev po posegu izogibajte soncu in uporabljajte kreme za zaščito kože z visokim SPF (50), za preprečevanje trajnih sprememb na koži.

Korekcija vek s blefaroplastiko je varen in učinkovit kirurški poseg, ki lahko bistveno izboljša videz zgornjih vek ter celotnega obraza, pri čemer je okrevanje običajno hitro in brez zapletov. Za doseg najboljših  rezultatov pa je pomembno slediti navodilom kirurga za nego po operaciji.