Jesenske mesece mnogi povezujejo z dozorevanjem najrazličnejših plodov, med najbolj znanimi so zagotovo tudi jabolka. Slednja so v našem prostoru izredno priljubljena, v prehrani pa jih uporabljamo na najrazličnejše načine. Med temi je tudi jabolčni sok, ki mnoge prepriča s svojim sladko-kislim okusom. Tradicionalen način pridobivanja jabolčnega soka vodi v visoko cenjen produkt, ki ga številni kupujejo v svojem lokalnem okolju.

Jablana – sadna vrsta našega prostora

Jablana je sadna drevesna vrsta, ki sodi v družino rožnic (Rosaceae). V to družino sodijo tudi številne druge ekonomsko pomembne sadne vrste kot so hruške, slive, češnje in breskve. Jablane so razširjene po vsem svetu, skupen prednik danes številnih sort jablan pa izvira iz osrednje Azije. Številne sorte dajejo sadeže različnih oblik, ki se med seboj razlikujejo tako po barvi, okusu in vonju. Vse te lastnosti pomembno prispevajo tudi k njihovi raznoliki uporabni vrednosti. Tako lahko jabolka uživamo surova, lahko pa tudi v predelani obliki. Med najbolj znanimi načini uporabe jabolk pri nas sodijo jabolčni štrudelj, jabolčna pita ter jabolčni sok.

 

Jablana je priljubljena sadna vrsta.

 

Zakaj jabolčni sok?

Jabolčni sok je eden od proizvodov jabolk, ki nastane z njihovim stiskanjem, obdelavo ter končno pasterizacijo, ki prepreči razvoj mikroorganizmov in gliv. Na ta način proizvod podaljša svojo življenjsko dobo in lahko pristane na trgovinskih policah ali pa policah potrošnika. Čeprav trg ponuja številne industrijsko pridelane jabolčne sokove, ki vsebujejo različne deleže jabolčnega produkta, pa številni potrošniki še vedno podpirajo domače, lokalno pridelane sokove, ki jih odlikuje kakovost, dober okus in lokalna pridelava. Slednja je v Sloveniji dobro nadzorovana, varna, prav tako pa tudi okolju prijazna, saj ne vključuje dolgih transportnih poti, ki pomembno prispevajo k večjemu ogljičnemu odtisu.

Znani slovenski rek »Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.« poudarja številne koristne učinke jabolk na naše telo. Redno uživanje proizvodov iz jabolk prispeva k bolj zdravemu telesu, ugodno vpliva na umske sposobnosti, pa tudi delovanje mišic. Proizvodi sodijo med najbolj priljubljene tudi med otroci ter so napolnjeni z vitamini, kalcijem, natrijem in magnezijem, prav tako pa fenolne spojine v jabolčnem soku prispevajo v boju pred okužbami. Jabolčni sok naj bi prispeval k zdravi koži, nadzoru telesne mase, spodbujal zdravje različnih organov ter pomagal pri hidrataciji vašega telesa.