Hodulja je eden od pomembnejših pripomočkov za starejše in za tiste, ki iz takih in drugačnih vzrokov ne morejo hoditi. Težko pokretni ljudje potrebujejo trdno oporo, da se lahko premikajo naprej. Nekaterim je dovolj bergla, drugi pa zaradi ravnotežja potrebujejo hoduljo. To je naprava iz kovine, ki jo človek drži z obema rokama in jo premika naprej. Obstaja pa tudi hodulja na kolesih, katero lahko človek pomika naprej brez prestavljanja, kar nekaterim pride prav zato, ker nimajo dovolj moči v rokah. Na ta način človek, ki je zelo težko pokretne ima vsaj možnost se pomikati naokoli v svoji okolici, v stanovanju ali v bližini stanovanja, lahko gre do bližnje trgovine ali soseda, ne da bi obsedel doma.

hodulja

Hodulja je izdelana iz trdne kovine in je zelo stabilna. Na nogah ima močne, gumijaste čepe, ki ne drsijo, zato ne bo spodrsnila ob prestavljanju. Hodulja s kolesi pa ima spredaj dve kolesi tako, da je ni treba premikati in se jo le dvigne ter potisne naprej in se jo nasloni na tla ter tako se ustavi, ko pacient želi narediti naslednji korak. Premikanje na oba načina je zelo počasno, vendar pa je dobrodošlo, ker se človek lahko giblje sam in ima socialne stike, da se ne zasedi, kar je nevarno, da bo postal nepokreten.

Marsikomu hodulja resnično olajša življenje, da ni tako otožen in osamljen ter lahko obišče sosede, sorodnike, gre v trgovino in ima občutek, da je samostojen. Tako ima človek dovolj samozavesti in ima še možnost, da se pozdravi, če vztraja in dela vaje. Pri težki pokretnosti je dobro obiskovati redno tudi fizioterapevta, ki lahko poskrbi, da bo pacient hodil povsem brez pripomočkov.

Ta naprava ima v sredini roče za prijemanje ali pa se jo lahko prime malo viške na ročih ob strani. Če težko hodite na daljše ali krajše razdalje in morate vmes sesti, pa se priporoča hodulja, ki ima sedež, da se lahko usedete.