Veliko kožnih obolenj zlahka prepoznajo ljudje, ki na svoji koži opazijo spremembo in takrat lahko pomaga dermatolog, pregled pa je hiter in neboleč. Akne, luskavica, koprivnica in rozacea so primeri stanj, ki bi jih oseba lahko opazila. Vendar pa so madeži, sončne pege in drugi madeži, ki se pojavijo na koži, včasih spregledani ali pa ostanejo povsem neopaženi. To lahko opazi dermatolog – pregled v smislu preventive je zelo koristen in skoraj nujen, če hočete vedeti, ali ste zdravi. Te je treba strokovno oceniti s pregledom kože celotnega telesa, ki ga opravi dermatolog.

 dermatolog pregled
Kaj je torej pregled kože? Celosten pregled kože odkrije sumljive izrastke ali lise, ki lahko kažejo na simptome kožnega raka. Ta postopek se včasih imenuje tudi “presejanje kožnega raka” in je bistven za zgodnje odkrivanje in zdravljenje kožnega raka. Gre za vizualni pregled, pri katerem se na koži preveri, ali obstajajo nekatera nenavadna znamenja, ki so lahko znaki kožnega raka. Dermatolog, pregled je običajno usmerjen na rojstna znamenja, madeže in druge sumljive lise nenavadne barve, velikosti, oblike ali teksture, vam bo pomagal odkriti nevarne bolezni.
Kožni rak je najpogostejša vrsta raka in se pojavlja v štirih oblikah: aktinične keratoze, bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom. Bazalnocelični in ploščatocelični karcinom sta najpogostejša kožna raka, medtem ko je melanom najbolj smrtonosen. To ugotovi dermatolog, pregled pa je dejanje, ko lahko sploh odkrije bolezen. Z zgodnjim odkrivanjem z rednimi pregledi kože in zdravljenjem imajo ti raki visoko stopnjo ozdravljivosti.
Preglede kože celega telesa najbolje opravi dermatolog, ki je usposobljen za prepoznavanje teh madežev ali izrastkov. Medtem ko nekateri splošni zdravniki opravljajo rutinske preglede kože, vas lahko zdravnik napoti k dermatologu, ki lahko opravi podrobnejši pregled. Dermatologi so tudi bolj seznanjeni z motnjami, ki prizadenejo kožo, lase, nohte in sluznico – zato so najboljši pri diagnosticiranju in zdravljenju kožnega raka, aken, luskavice, rozacee, ekcema itd.