Če imate garažo ali klet polno odpadnega materiala, se zagotovo najde nekaj kosov različnih kovin, ki bi jih prej ali slej odpeljali na odpad. Vprašanje pa je, koliko lahko pričakujete od odkupa odpadnih kovin, če jih prodate, namesto odpeljete na odpad. S tem ne le zaslužite, ampak hkrati tudi prispevate k čistejšemu okolju. Večino kovin je namreč možno tako ali drugače predelati, da je spet uporabne za druge namene.

Koliko znaša cena odpadnih kovin?

Cena odpadnih kovin se razlikuje. Odvisna je od same kovine in njene čistosti, ki se preveri pri pregledu kovine, namenjene za odvoz. Kalibrirane tehtnice in ostali merilni pripomočki določijo natančno ceno kovine na dan odvoza. Cena odpadnih kovin namreč ni fiksna, ampak jo določa trg. Lahko se zgodi, da je zaradi stanja na borzi cena npr. železa v ponedeljek popolnoma drugačna od cene v četrtek. Ne glede na ceno, pa je odvoz kovin odlična naložba, saj bi v nasprotnem primeru kovino sami odpeljali na odpad, kjer je ne bi noben ponovno uporabil.

Katero vrsto kovin lahko prodam?

Dogovorite se lahko za odvoz in odkup vseh vrst kovin. Največkrat so to železo, baker, medenina, aluminij, cink, zlitine in podobno. Cena odpadnih kovin se glede na vrsto razlikuje. V povprečju je največ vreden baker, ampak tudi tu obstajajo razlike. Pomembno vlogo poleg same teže kovine igra tudi čistost kovine. Če je kovina v resnici mešanica različnih kovin bo njena vrednost zagotovo nižja, kot kovina, ki je brez primesi.

Pomembna stvar, ko se odločate za prodajo kovin je tudi, da kovino prodate podjetju, ki vam bo za vaš material ponudilo pošteno ceno in vam ves material tudi odpeljalo. Če zasledite enotne ali fiksne cene, je to znak, da nekaj ni v redu. Kot že omenjeno, cene kovin narekuje trg in pri fiksnih cenah je več verjetnosti, da za svoj material ne boste dobili poštenega plačila.