Vzhajanje kruha je zanimiva dejavnost.  Za kruh potrebujemo sestavine kot so moka, voda, jajca, sol, sladkor in kvas. Kvas najprej v posodico razdrobimo in dodamo vodo ter sladkor. Vse skupaj premešamo in pustimo, da kvas vzhajana (na toplem). V drugi posodi zmešamo še ostale sestavine in pregnetemo testo v obliko hlebčka. Najbolje je, da pustimo vzhajanje kruha čez noč da zraste na dvakratno velikost. Ko je dovolj vzhajano, ga ponovno pregnetemo in oblikujemo. Predhodno segrejemo pečico, nato pa postavimo testo na rešetko in ga pečemo na 220 stopinjah, približno 15 minut. Vsi imamo radi svež in mehak kruh še posebej iz domače pečice. Lahko ga jemo samega ali z različnimi namazi kot so marmelada, med, čokoladni namaz…Z kruha lahko naredimo tudi sendvič ali pa opečen kruh kateri izvira iz Anglije imenovan toast.

Kruh delimo na več vrst kot so: beli, ajdov, črni, polnozrnati, mlečni… in oblik kot so francoska štruca- je podolgovata in ozka, kitka- je prepletena kot kita, rogljiček- oblika polmesca, žemlja-majhna okrogla štručka z prerezom na sredini in podobne. Za izdelovanje kruha ne potrebujemo veliko časa, vendar si lahko vzamemo velik odmor in nadaljujemo naslednji dan da pustimo vzhajanje kruha čez noč, za bolj mehko sredico.  Peka doma je lahko tudi hobi. Ne pečemo samo kruha vendar tudi veliko sladic. Najbolj pogoste slovenske sladice pa so orehova potica, jabolčni zavitek, kremna rezina, krofi, prekmurska gibanica in podobno. Lahko pa pripravimo tudi kaj lažjega kot so palačinke, puding, mafini, piškoti. Vzhajanje kruha čez noč je hitro.  Doma se s tem mame in otroci sproščajo ter družijo in seveda na koncu tudi posladkajo. Tako se tudi otroci že od malih nog učijo opravil v hiši in nam pomagajo pri pospravljanju. po navadi so le otroci tisti najbolj veseli ustvarjanja preprostih sladic, kjer tudi oni pomagajo, okrašujejo in pokažejo svojo domišljijo na hrani. Kuhanje je enostavno in zabavno.