Pri nekaterih spletnih straneh prihaja do prenosa občutljivih podatkov med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Gre za zaupne podatke, največkrat osebne ali finančne, za katere si zagotovo ne želimo, da bi končali v rokah napačnih ljudi. Zagotovo ste na internetu tudi sami že večkrat vpisovali razna gesla in kode, če ste prek spleta nakupovali, pa ste morda vpisovali številke svoje kreditne kartice. Ste bili pri tem povsem mirni? SSL certifikat poskrbi, da vam o kraji podatkov ni potrebno skrbeti, saj se podatki med prenosom šifrirajo, tako da spletnim nepridipravom, v kolikor jih na poti med strežnikom in vašim računalnikom slučajno prestrežejo, prav nič ne koristijo.

SSL certifikat

Nameščen SSL certifikat ustvari varno povezavo, ki jo prepoznamo po zapisu HTTPS, vidnem v URL vrstici brskalnika. Čeprav bi SSL certifikat lahko izdal vsak, pa imajo vsi najbolj popularni spletni brskalniki (Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Safari, …) že vdelan seznam zaupanja vrednih overiteljev, ki avtomatsko preverijo verodostojnost in veljavnost certifikata. Gre za svetovno znane organizacije oz. izdajatelje certifikatov, kot sta npr. Comodo in GeoTrust. V kolikor pa SSL certifikat izda nekdo, ki ga ni na seznamu, shranjenem v brskalniku, pa se obiskovalcu spletišča najprej prikaže okno z opozorilom, da spletna stran morda ni varna – v tem primeru mora obiskovalec dodati izjemo in s klikom na ‘Add Exception…’ potrditi obisk spletne strani. Verjetno si lahko mislite, da večina obiskovalcev takšnim certifikatom ne zaupa (kar je tudi pravilno) in da spletno stran raje zapusti.

SSL certifikat ni smiseln le z vidika varnosti spletnega mesta, temveč tudi z vidika večje vidnosti v spletnem iskalniku Google. Ta je pred kratkim namreč objavil, da v svojem algoritmu razvrščanja iskalnih rezultatov upošteva tudi to, ali spletna stran uporablja SSL certifikat ali ne. Tiste strani, ki varnostni certifikat uporabljajo, dosegajo višje uvrstitve v iskalniku.

Če bi radi na svoje spletno mesto namestili SSL certifikat, se obrnite na podjetje Neoserv, kjer so vam na voljo različni tipi certifikatov. Za osnovnega (SSL certifikat za domensko verifikacijo), ki je primeren za večino spletišč, vam ne bo potrebno odšteti veliko, zagotovo pa vam bo prinesel večje zaupanje s strani vaših obiskovalcev, posledično pa tudi več realiziranih prodaj. Oglejte si njihovo ponudbo, za namestitev certifikata na spletno stran pa naj vas ne skrbi, saj bodo v primeru, da imate spletno gostovanje zakupljeno pri njih, SSL certifikat na vašo stran namestili kar oni. In to brezplačno.