Svetovna uporaba pižam zunaj podceline je posledica posvojitve britanskih kolonistov v Indiji v 18. in 19. stoletju in britanskega vpliva na širši zahodni svet v viktorijanski dobi . Pižame so bile v Angliji uvedene kot “ležajoče obleke” že v sedemnajstem stoletju, takrat znane kot mogulske hlače vendar so kmalu izginile iz mode.

 Poleg svoje kvalitete in udobnosti so pižame presenetljivo poceni.

Poceni pižame najdemo skoraj v vsaki tgovini, ki se ukvaraj z prodajo oblačil. 

Beseda pižama je zabeležena v angleški rabi v prvi polovici devetnajstega stoletja. V Veliki Britaniji in zahodnem svetu kot spalna oblačila za moške so postale moda šele v viktorijanskem obdobju, od približno leta 1870.

Ponavadi so poceni pižame tiste, ki nam zagotovijo udoben in lahkoten spanec.

Vrste pižam:

Tradicionalne pižame:so sestavljene iz kombinacije srajce in hlač iz mehkega blaga , na primer flanela ali lahkega bombaža .Element srajce ima običajno sprednji del z zadrgo in rokave brez manšet . Pižame se običajno nosijo kot spalna oblačila z bosimi nogami in brez spodnjega perila . Pogosto jih za udobje nosijo ljudje v svojih domovih, zlasti otroci, še posebej ob koncu tedna. V pogovornem govoru se pižame pogosto imenujejo PJ ali džemmije. V Južni Aziji in Južni Afriki jih včasih imenujejo nočne obleke.

Sodobne pižame: izhajajo iz tradicionalnih pižam. Obstaja veliko različic v slogu, kot so pižame s kratkimi rokavi , spodnji del pižame različnih dolžin in pižame, ki vključujejo različne netradicionalne materiale. Ljudje obeh spolov se pogosto odločijo, da spijo ali počivajo samo v pižamskih hlačah, običajno s majico . Zaradi tega se pižama hlače pogosto prodajajo ločeno. Raztegljiva pletena spalna oblačila z rebrastimi okraski so pogosta, večinoma pri majhnih otrocih.Čeprav se pižame običajno razlikujejo od enodelnih spalnih oblačil, kot so spalne srajce , v ZDA včasih vključujejo slednjo ali nekoliko krajšo spalno srajco kot zgornji del.