Peleti moraj biti kakovostni, potem so najboljše možno lesno gorivo od vseh, saj so narejeni iz odpadlega smrekovega lesa, dobro posušeni in pakirani v manjše ali večje vreče. Dostopni so vse leto in vam jih pripeljejo na dom. Kakovostni peleti varujejo okolje tako, da zaradi njih ni treba sekati novih dreves, saj so največkrat narejeni iz žagovine, ki je ne potrebujejo več in bo končala nekje v naravi brez vrednosti.

peleti

Kako je kurjenje s peleti lahko tako ugodno? Ker postopek izdelave peletov dejansko ni zahteven ,potrebno je samo izbrati pravo drevo in ponavadi je to smreka, ker ima dovolj smole, ki pelete držim skupaj, saj imajo obliko kot majhne klobasice. Nekateri proizvajalci izdelajo kakovostne pelete tako ,da jih znajo dovolj posušiti, da gorijo, ker če so preveč mokri in vsebujejo še preveč vode, potem se v peči zgolj smodijo in kuhajo in ne oddajajo toplote, zato izberite kakovostne pelete, ki so malo dražji a odtehtajo svojo ceno.

Smo sredi zime in dnevi so kratki ter mrzli, kaj šele noči, zato potrebujemo ostalo, dovolj toplo in avtomatsko ogrevanje, kar peleti omogočajo. Z njimi ni veliko dela, saj vse naredi peč sama, občasno le odstranite pepel, ki ga z dobrimi peleti ni veliko, saj dobro izgorevajo. Slabi, nekakovostni pa puščajo za sabo ogromno neizgorelega pepela. 

Dejansko so peleti najcenejše ogrevanje in najbolj ekološko, saj na primer za drva je treba posekati drevesa, za pelete pa ne. Oddajajo pa le toliko CO2, kot so ga prejeli v času rasti smreke in ne povzročajo strupenih prašnih delcev. Če si omislite še zalogovnik in lastno elektriko, potem ste si uredili zelo poceni ogrevanje, ki se vam bo dolgoročno zelo splačalo in se bo investicija kaj kmalu tudi povrnila, s tem, da si lahko pridobite tudi državno subvencijo. Ne odlašajte in se pozanimajte pri strokovnjaku že zdaj.