Peleti so v kratkem časovnem obdobju postali zelo priljubljeni ogrevalni elementi v domačih domovih. Peleti so namreč okolju bolj prijazni kot ostali vir, ki jih uporabljamo za ogrevanje lastnega objekta v mrzlih zimskih obdobjih.

peleti

Peleti so tudi zelo ugodna izbira saj za svojo ceno dobite veliko več kot zgleda na prvi pogled. Na trgu imamo široko izbiro  peletov za kurjavo vendar se bo kvaliteti zelo razlikujejo. Pri nakupu peletov je zato pomembno, da se z strokovnjaki ali prodajalci posvetujete o kakovostnih paletih, ki imajo dolgo obstojnost in odličen izkoristek ogrevanja.

Pelete pa lahko dobimo tudi v obliki briketov, ki so večjih dimenzij in različnih oblikah, podobni pa so navadnim kosom drv, ki jih po navadi uporabljamo za ogrevanje naših stanovanj in hiš. Lastnosti peletov, katerih priljubljenost narašča iz dneva v dan je kar lepo število. Peleti so lažje prenosljivi saj so zapakirani v žaklje, večji kosi peletov pa so zapakirani v plastične ovoje, Izkoristek pri takih vrstah gorljivih snovi pa je zelo visok saj je to produkt žagovine, ki jo nato stisnejo in oblikujejo raznovrstne oblike peletov. Pelete lahko teoretično mešate tudi z navadnimi drvi in si zagotovite cenovno in kvalitetno kurjavo za celotno družino. Za pravilno izkoriščanje lastnosti peletov pa potrebujete tudi ustrezno peč, ki vam omogoča avtomatsko polnjenje paletov,

glede na velikost zalogovnika in velikost površine, ki si jo želite ogrevati. Pelete imajo glede na druge vrste ogrevalnih sredstev tudi maksimalno izgorevanje, kar pomeni, da se zmanjša pridelava emisij, kar v praksi pomeni manj katrana, ki se nabira v pečeh zaradi slabega izgorevanja. Zaradi odpadnega smrekovega lesa iz katerega so pelete narejene jih uvrščamo med izdelke ekološke pridelave. Ker pa peleti ne vsebujejo smole ali lubja, lahko z ekološko pridelanimi izdelki zmanjšujemo uničevanje peči in poskrbimo za zdravo in okolju prijazno sredstvo za ogrevanje domov.