Risanje je ustvarjanje likovne umetnine imenovane risba. To delo ima sopomenko, ki je sicer skica. To je zato ker običajno rišemo s svinčnikom, enako pa je pri skiciranju. Orodja, ki se uporabljajo pri risanju so: svinčniki, oglje, pasteli, krede in pastelne krede občasno pa tudi čopiči, črnila, peresa, barvni svinčniki, črtalniki ali kovinska pisala. Ta likovna umetnina ima več zvrsti glede na to, kar prevladuje v njej. Na primer:

Če v risbi prevladuje črta je linearna, če pa prevladujejo svetloba in sence, pa je slikarska ali tonska.

Risba je v več primerih le začetek likovnih umetnin, ki ne spadajo pod risanje, lahko pa je tudi kot samostojno delo, kar pa je v največ primerih zasebno in ne javno objavljeno delo. Zvezek, v katerem so risbe in skice imenujemo skicirka, to ima večina nepriznanih umetnikov.

Risba je lahko dvobarvna ali večbarvna a je ponavadi enobarvna. Večbarvna je ponavadi takrat, ko se uporabljata dva risarska pripomočka hkrati ali enaka pripomočka drugačne barve. Rišemo lahko na različne načine, kot je uporaba perspektive, abstraktno risanje itd.

risba

vrste risb so skice, študijske risbe, ekspresivne risbe, prezentacijske risbe, ilustracije, stripi, karikature, satirične in pa tudi tehnične risbe. Rišemo na risarski material, kot so različne vrste papirja ali druge podobne materiale. Risbe in skice so lahko zelo pomembne saj se pri njih odločimo, če bomo nadaljevali s katerim od ostalih likovnih zvrsti in katero bomo uporabili.

Skice so ponavadi le osnova drugim likovnim delom, saj si z njimi lahko pomagamo da lažje in hitreje ustvarimo končno delo. Lahko pa so tudi končana likovna dela. Skico lahko imenujemo tudi kroki.

Študijska risba je delo, katero se ponavadi uporablja v učbenikih ali strokovnih knjigah kot vizualni pripomočki.

Ekspresivna risba je, kot že ime pove delo, ki odraža umetnikova čustva in mišljenja. Lahko je realistična, a ni nujno, da je tako.

Prezentacijske risbe so risbe, ki so ustvarjene z razlogom, da si podjetje, publika ali investitor lažje predstavlja še neobstoječ predmet.

Strip je risba, ki obstaja z razlogom, da bralce te risbe, likovnega in literarnega dela zabava. Strip se od ostalih risb močno razlikuje saj je sestavljen iz več delov, ki tvorijo celoto.

Ilustracija se kot študijska risba, uporablja v vsebinah knjig, ki pa so lahko otroške, strokovne ali katerekoli druge vrste.

Karikature so upodobitve določenih oseb, ki jih s pomočjo njihovih lastnosti popačijo ali naredijo bolj humorno.

Tehnične risbe so načrti, ki so ustvarjeni s pomočjo posebnih orodij, ki lahko ustvarijo pravilne geometrijske oblike.

Satirična risba pa je upodobitev predmeta, živali, družbe ali določenega človeka na humoren in zbadljiv način.