Veliko bolezenskih težav je zelo pogostih, pa se kljub temu o njih ne govori dovolj. Sem zagotovo spadajo tudi hemoroidi https://bolezni-ven.si/hemoroidi/, o katerih ljudje ne govorijo zaradi mesta, kjer se pojavijo. Ker smo vsi samo ljudje in je dejstvo, da gre za pogosto bolezensko stanje, bi se ljudje morali o takih stvareh več pogovarjati in se tega ne bi smeli sramovati. Več pogovora o takih stvareh bi tudi izbrisalo stigmo, ki je še vedno prisotna v naši družbi. Ko ljudje izvejo, da je pojav hemoroidov tako pogost, da se vsaj enkrat v življenju pojavi pri polovici ljudi, so presenečeni. In to samo dokazuje, kako premalo se ljudje pogovarjamo o resnih težavah.

Pojav hemoroidov

Hemoroidi so normalen pojav pri človeku in se nahajajo v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Ločijo se zunanje in notranje hemoroide. V resnici gre za posebne vrste krvnih žil, ki so tako imenovane žilne blazinice. Te krvne žile, ki so sestavljene iz ven in manjših arterij, pri normalnem delovanju pomagajo pri izločanju blata. To torej pomeni, da imajo hemoroide čisto vsi ljudje, ki nimajo problemov z izločanjem blata. Problem predstavljajo takrat, ki so povečani. Takrat predstavljajo težavo in so moteči. Če se te težave ponavljajo, gre za akutni hemoroidni sindrom.

Do težav s hemoroidi prihaja zaradi različnih razlogov. Največ lahko za zmanjšanje tega bolezenskega stanja storite sami. Sem spada redno odvajanje blata. Za to je pomembna zdrava prehrana in zadostno pitje vode. Prav tako na zmanjšano možnost pojava hemoroidov vpliva redna rekreacija in redna higiena. Na splošno, je proti pojavu veliko bolezni, zmanjšanje stresa izjemno učinkovito. Edini vzrok, na katerega ne moremo vplivati pa je dednost. Tisti, ki imajo v družini težave s hemoroidi, so bolj nagnjeni k povečanju hemoroidov. Ampak tako kot povsod, je zdravo življenje v veliko pomoč, da se to pri vas ne pojavi.