Pri urejanju doma se pogosto ukvarjamo s tem, kako narediti naš dom drugačen in poseben. Ena od opcij, ki jih lahko uporabimo je furnir. Tega lahko uporabimo na skoraj vseh površinah, potrebno je le, da ga nalepi strokovnjak.

furnir

Furnir je tanko odrezan del lesa, ki ga dobimo z rezanjem ali žaganjem hlodovine. Glede na to, da je hlodovina lahko različnih vrst, praktično so skoraj vse vrste drevja primerne tudi za pohištvo, je posledično tudi furnir dobavljiv v skoraj vseh vrstah lesa. Tako lahko izbiramo kvaliteto, ki jo bo imel – določene vrste lesa so namreč bolj kvalitetne kot druge, pa tudi barvo – barva češnjevega furnirja je namreč povsem drugačna kot jo ima furnir, narejen iz javorja. Furnir je lahko različne debeline, slednja je odvisna predvsem od dela, na katerem bo nalepljen, dovaljiv pa je tudi v različnih velikostih. Obstaja celo spojen furnir, ki je lahko sestavljen iz večih vrst lesa. V takih primerih je furnir lahko zelo zanimiv, spojimo ga lahko v različne vzorce v dveh ali treh barvah.

Furnir je pogojen z zahtevno izdelavo, žaganje in rezanje zahteva veliko mero natančnosti in strokovnosti, poleg tega so za to potrebne tudi precej sposobne naprave, ki lahko režejo in žagajo natančno in brez, da bi furnir med samo izdelavo počil.

Ko furnir enkrat imamo, ga lahko uporabimo praktično povsod, kjer želimo doseči videz naravnega lesa. S tem lahko okrasimo prenekateri kos pohištva in tako popestrimo svoj dom. Pri tem seveda nismo omejeni samo na videz domačega lesa, v pestri izbiri lahko najdemo tudi furnir, narejen iz tujih, pri nas manj poznanih in uporabljenih vrst lesa ter tako dodamo našemu pohištvu nekakšno piko na i, ki bo naše stanovanje ločevala od drugih, kar se tiče izvirnosti, domačnosti in lepote. Furnir je zagotovo rešitev, ki reši marsikatero pusto pohištvo.