Cena surove nafte je odvisna od kar nekaj podrobnosti, najbolj jo opredeljuje njena kakovost, ker niso vse vrste naft enako kakovostne, odvisno je, kje se črpa. Drug parameter za določanje cene pa je tudi povpraševanje na trgu, ki je odvisno od dobrih in slabih gospodarskih razmer. Cena surove nafte je močno padla med krizo, saj se je zaradi korona virusa moralo vse ustaviti in zapreti, države imajo zaprte meje, letala ne letajo, avtomobili skoraj ne vozijo, tovarne skoraj ne delajo več. Normalno je, da je cena nafte padla.

 

Cena surove nafte vpliva na vse njene proizvode, ki so narejeni z posebnimi postopki iz surove nafte, ki dejansko v surovi nečisti obliki ni uporabna. Pri izdelek, ki ga je nafta poganjala, pravzaprav kerozin, je bila svetilka. Iz nje se pridobivajo tudi bencin in plin, ki ju poznamo tudi običajni uporabniki. 

Cena surove nafte ako vpliva tudi na ceno bencina in plina, ki sta v teh kriznih časih tudi cenejša, kar pa seveda ne bo dolgo trajalo. Ko se kriza konča, bodo zopet cene poskočile. Nafti pravijo tudi črno zlato in nekateri z njo uspešno trgujejo ter veliko zaslužijo. Ni pa kot kovine, da bi lahko nekje dolgo časa stala in čakala. Gre za velike sodčke, ki se jih hrani v velikih skladiščih, kar pa zelo veliko stane, zato se nafti skušajo vsi zadnje čase izogibati.

Kdaj bo cena surove nafte spet zrasla, ne zna nihče napovedati in če bi lahko, potem bi tisti bili zelo zelo bogati. Trenutno se v nafto kljub nizki ceni še ne splača vlagati, verjetno bo treba kar malo, še počakati, da se vidi, kakšne posledice bo pustila korona kriza na celotno svetovno gospodarstvo.  

Navadne smrtnike bolj veseli cena nafte ki je sedaj nizka, ker se lahko bolj zmerno vozimo za neko znosno ceno, če se sploh lahko kam peljemo.