Avtodom nakup novega ali rabljenega je lahko kar velika dilema. Ko se boste odločali za avtodom nakup, pomislite tudi na to, da ga lahko prej najamete in preizkusite, če se boste odločali za novega. Rabljenega pa lahko tudi preizkusite prej v bližini podjetja Carthago, kjer vam bodo prijazno pomagali. Ali kupite rabljenega ali novega, je stvar vaše odločitve glede cene in tudi vaše kulture ter pričakovanja. Med njima ni velike razlike, če kupujete avtodom, ki ni starejši od 5 let. 

Ali je avtodom nakup boljši od najema?

Avtodom nakup novega vozila zahteva bistveno večji začetni vložek, kot pri najemu vozila. Če boste avtodom kupili, potem boste plačali njegovo polno ceno. Nato boste morali plačati tudi registracijo, zavarovanja in dajatve ter cestnine. Nato plačate servise in vzdrževanje ter tudi garažiranje vozila. Nekje morate imeti prostor zanj, pa naj bo to doma ali v najemu, vedno bo to za vas strošek, ki je dodaten.

avtodom nakup

Če menite, da avtodom nakup ni za vas in da je bolje, da najamete avtodom, je to tudi dobra odločitev. Ljudje smo različni. Nekateri gredo na počitnice malokdaj, enkrat letno ali še to ne in takrat bi na primer radi imeli lastno stanovanje na počitnicah s katerim se bodo premikali po svetu ter uživali v vožnji in obiskih raznih krajev in dežel. Takim se splača avtodom najeti, ker plačate le najemnino za avtodomom ne boste imeli nobene težave.

Kakšen avtodom kupiti?

Dober avtodom nakup je lahko novo ali rabljeno vozilo. Katerega torej kupiti? Če imate radi, da ste prvi lastnik in denar ne predstavlja ovire, potem kupite novega. Izberite pa glede na to, koliko udobja želite in  koliko vas bo avtodom uporabljalo. Število uporabnikov določa velikost avtodoma in število ter vrsto ležišč, ki so lahko za odrasle in za otroke. Tudi, če ste sami ali v dvoje pa si želite resnično udobje, kupite večji avtodom, da boste imeli veliko prostora in udobja.

Enako velja za rabljen avtodom nakup. Razlika je le v tem, da je nekdo zaradi določenih vzrokov avtodom prodal in ga prepustil drugemu lastniku. Avto hiša je avtodom pregledala in usposobila za brezhibno vožnjo enako, kot če je nov. Najbolj se splača kupovati avtodome, ki so stari do 5 let, še bolje pa do dve leti. Če so starejši od petih let, morda nimajo več garancije in če avtodom ni vrhunski, se lahko že poznajo njegova leta. 

Po petih letih je treba marsikaj že obnoviti, avtodom ponovno zaščititi, marsikaj popraviti in tudi zunanjost verjetno ni brezhibna. Marsikaj v avtodomu je lahko zastarelo. V tem primeru raje kupite nov avtodom, ker boste zanj manj odšteli, kot za vsa popravila in usposobitev vozila za brezhibno ter varno vožnjo. 

Avtodom mora imeti vse udobje vašega doma, kar pomeni, da mora imeti kopalnico, dnevno sobo, spalnico, shrambo, omare, hladilnik, vodo in elektriko ter ogrevanja in klimo. Marsikateri ima tudi plin. Nekateri si omislijo še agregat, da imajo elektriko tudi nekje v naravi, kjer ni nobenega električnega napajanja in ni sonca nap primer ponoči.

Večina avtodomov ima tudi prostore za orodja in tovor pod bivalnim delom enako kot na primer avtobus. Sodobnejši kot je, bolje je. Več je udobja in možnosti kot pri vas doma, tudi televizija in internet ter samooskrbna elektrika iz sončne celice.