Za popravilo zob se lahko odločite v vseh starostih. Nekateri so mnenja, da so zobni aparati namenjeni samo otrokom, ampak to ni res. Tudi, če ste starejši, so aparati za zobe po dostopnih cenah primerni tudi za vas. Zobni aparat vam bo namreč pomagal doseči pravilen ugriz in se boste z njegovo pomočjo znebili bolečin, ki vam jih morda prinaša napačno postavljeni zobje. Prav tako pa zobni aparati pomagajo pri ureditvi zob zaradi estetskega videza. Lep nasmeh z ravnimi zobmi lahko namreč močno pomaga k izboljšanju samozavesti in splošnemu boljšemu počutju.

Potreba po zobnemu aparatu

Zobni aparat je morda primeren za vas zaradi različnih dejavnikov. V osnovi se zobni aparati uporabljajo za ureditev zob. Obstaja le malo ljudi, ki imajo odlično postavljene zobe. Vsi ostali pa imajo vsaj en problem s postavitvijo zob. Vzrokov za to je veliko. V veliki večini se poskuša težave z zobmi urediti že v otroštvu. Takrat otroci še rastejo in prav tako rastejo tudi zobje. Zaradi tega se zobje lažje premikajo in zdravljenje zob v mladosti je lažje. To pa ne pomeni, da zdravljenje postavitve zob v odraslosti ni mogoče. Veliko ljudi se odloča za zobni aparat tudi ko odrastejo.  

Nošenje zobnih aparatov

Glede na težave posameznika, se lahko nosi več vrst zobnih aparatov. V osnovi se delijo fiksni in snemljivi zobni aparati. Katera vrsta zobnega aparata je bolj primeren za vas, določi ortodont. Kot povejo že imena, gre za zobne aparate, ki jih je mogoče čez dan sneti ali pa so pritrjeni na zobe in jih lahko odstrani samo ortodont. Oblika zobnega aparata je namenjena določenim težavam.

Poleg vrste zobnega aparata se glede na posameznika ločuje tudi časovno obdobje nošenja zobnega aparata. V nekaterih primerih se zobni aparati nosijo le nekaj mesecev, spet drugi pa morajo svoj zobni aparat nositi več let.