Rum je destilirana alkoholna pijača, ki je izdelana iz melase sladkornega trsa, navadno pa se stara v sodih. Poznamo več vrst ruma, med boljše sodi vrhunski rum Diplomatico, ki je tudi uradno priznan kot eden najboljših južnoameriških rumov. Ta pijača je znana po sladkem okusu in zlatorjavi barvi, drži pa se ga prepričanje, da je to pijača gusarjev in piratov. Rum je torej močna alkoholna pijača, ki nastane iz alkoholno prevrele mase, slednja pa je stranski produkt pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Ravno zato je rum ena izmed najbolj neopredeljenih pijač na svetu, saj ne obstaja univerzalen pravilnik oziroma predpis o proizvodnji te pijače. Kar pa je univerzalno je to, da je rum Diplomatico priznan kot eden najboljših rumov, nagrajen s kar 54 medaljami po svetu.

Rum je torej alkoholna pijača, ki je izdelana iz melase sladkornega trsa, katere destilat se običajno stara v sodih. Natančneje gre za alkoholno prevrelo melaso, stranskega produkta pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Zorenje destilata navadno poteka v sodih, traja pa najmanj tri leta. Poznamo več različnih vrst sodov, za potrebe pridelave ruma pa so najbolj priporočljivi sodi iz belega hrasta ali jesena. Na ta način se proizvajajo tudi najbolj vrhunski rumi, med katere sodi rum Diplomatico. V velikih industrijskih obratih, pa za proizvodnjo ne uporabljajo takšnih sodov, temveč rum večinoma starajo v posodah iz nerjavečega jekla. Včasih za ta proces uporabljajo tudi hrastove sode, v temnem aromatičnem rumu pa je lahko do 70% alkohola.

Rum je navadno temne zlatorjave barve, a ga proizvajalci včasih umetno barvajo, zato barva ruma ni nujen pokazatelj o njegovi kakovosti. To dejstvo pa ne velja za rum Diplomatico, ta je namreč kakovosten po barvi, predvsem pa okusu. Slednje dokazuje dejstvo, da je bil ta rum priznan kot eden najboljših južnoameriških rumov. Rum Diplomatico je osvojil celo 54 medalj na tekmovanjih po celem svetu, kar je dodaten pokazatelj, da ta rum sodi med vrhunske. Diplomatico je znan po aromatičnem okusu, zahvaljujoč temu okusu pa je priznan kot kakovosten rum po mnogih državah sveta, tudi pri nas. Mnogi ga opišejo kot okus s pridihom čokolade, božične torte ali medenjakov. Zagotovo ni brez razloga ta rum največkrat nagrajen rum na svetu.