Vsekakor je tudi nega nohtov zelo pomembna, saj nam nohti mnogokrat odsevajo tudi naše zdravstveno stanje, a se mi tega sploh ne zavedamo. V kolikor se nam na nohtih pojavijo bele lise nam to vsekakor sporoča, da nekaj ni vredu in da je potrebno ukepati. Tudi lomljenje, cepljenje, krhki nohti in glivične okužne nohtov niso prav nič dober znak, tako za zdravje naših nohtov kot tudi drugače. Pmembno je da se posvetimo negi nohtiv in da poskušamo ugotoviti kaj nam želijo sporočiti.

nega nohtov

Vsekakor je res, da je dobro skrbeti za nohte in jih resno urejati, vendar je tudi pomembno kako. Vsakodnevno lakiranja nohtov nam pravgotovi ne koristi, še posebej pa jim škodi odstranjevanje z acetonom, saj jih naredi mehkejše in ne močne. Seveda ni lakiranje nohtov prepovedano je pa priporočljivo, da imamo pogosto tudi ne nalakirane. V kolikor imamo kakršne koli probleme je potrebno ugotoviti kaj točno je narobe in temu primerno ukrepamo. Pogosto pomaga tudi uživanje primenih živil in dodajanje raznih vitaminov in hranil.

Cepljenje nohtov – zanje je nmogokrat znak pretirano lakiraje in prekomerna vlaga. Ker pretirano lakiranje nohtov škoduje je dobro, da se temu v veliki meri izogibamo, pozorni pa moramo biti tudi na celovito nego in paziti tudi kako jih pilimo, saj nepravilno piljenje lahko privede do cepljenih nohtov. Če se nam nohti cepijo je lahko to tudi znak pomanjkanja B vitaminov ali pa vitamina A in žvepla ter morebitne probleme s ščitnico.

Krhki nohti – so pogosto posledica pretirane vlage ali pa pomanjkanja vlage. Če imamo trde in krhke nohte, nam primanjkuje vlage, v kolikor pa imamo mehke in krhke nohte pa je vlaga prekomerna, kar je pogosto pojav v kolikor imamo v službi ogromno dela z vodo kar pa je značilno za frizerje, gostince in tako naprej. Mehke in krhke nohte je dobrodošlo zaščititi pred vlago, trde in krhke nohte pa je potrebno dodatno vlažiti za kar je zelo primerno olivno olje.

Glivične okužbe – so bolj pogoste na nohtih nožnih prstov. Najpogosteje se okužimo z obutvijo v nakupovalnih centrih ali pa po raznih savnah, tuših in fitnesih. Pri glivičnih okužbah je zelo pomembna celovita nega nog in nega z eteričnim oljem čajevca.

Vraščeni nohti – so najpogosteje pojev nepravilnega striženja nohtov in obutev, ki nas pogosto tišči. Noht se tako vraste v stransko kožo in posledično povzroča hude bolečine, zato je pomembno paziti pri strižeju nohtov in poskrbeti za ustrezno obutev.