Tekoče trakove se uporablja pri najrazličnejših industrijah in velikokrat so nepogrešljiv del za transport izdelkov. Transportni trak, kot še drugače imenujemo tekoči trak, se en od drugega razlikuje glede na namen, čeprav je njegova glavna naloga, da izdelek iz enega konca spravi na drug konec. Najbolj poznani tekoči trak, ki ga pozna vsak je tekoči trak pri blagajnah. Ti transportni trakovi so pomemben del trgovine, saj z njihovo pomočjo kupec svoje izdelke hitreje prenese do prodajalke. Transportni trakovi pa so zelo pomemben del tudi v različnih tovarnah.

Transportni trakovi za različne obrate

Za katerikoli predmet v vaši bližini obstaja velika verjetnost, da je bil za njegovo izdelavo potreben tekoči trak. Začne se že v lesni industriji. Za prevažanje hlodov se pogosto uporablja tekoči trak, saj je na ta način prevažanje težkih debel veliko enostavnejše. Potem se tekoči trakovi uporabljajo tudi pri kamnoseštvu, pa v avtomobilski, živilski in gradbeni industriji. Osnova vseh transportnih trakov je sicer enaka, se pa razlikujejo višina, širina in debelina traka, pa tudi sam material, iz katerega je trak izdelan. Za nekatere industrije, kot je gradbena industrija, mora biti trak debel in močan, da se ne poškoduje pri prevažanju materiala. Ko pa govorimo o živilski industriji, pa morajo biti lastnosti traku popolnoma drugačne. Tu je poudarek na materialu traku, saj mora biti tak, da ni škodljiv za živila. Glede na industrijo, v kateri se uporablja tekoči trak, morajo biti materiali primerni za različne temperaturne razlike in predvsem materiale, ki jih bo tekoči trak prenašal.

Sestava transportnih trakov

Transportni trakovi so sicer, ne glede na uporabo, izdelani po enakem principu. Sestavljen je iz ogrodja in transportnega traka. Ta trak ima lahko drugačne lastnosti, deluje pa tako, da ga poganja motor, ki je nameščen na ogrodju. Glede na uporabo se lahko nastavi hitrost traku, saj je pri nekaterih industrijah potrebno hitro vrtenje, drugje pa počasno vrtenje traku.