Dejstvo je, da se prebivalstvo staro, kar prinese tudi določene skrbi in zahteva prilagoditve v načinu življenja. Dejstvo je tudi, da moramo ljudje za pokojnino delati čedalje dlje, kar pomeni, da marsikdo ne more skrbeti za svoje starše, saj je vsaj pol dneva odsoten od doma. Oskrba na domu za starejše je zato dobrodošla rešitev – vas ne bo strah, da bi se z vašim očetom ali mamo kaj zgodilo, ko vas ne bo doma, oče ali mama pa bosta tudi vesela, da nista sama in da nekdo skrbi za njih.

Zakaj izbrati oskrbo na domu in ne na primer dom za starejše občane?

Da ne bo pomote, tudi domovi za starejše so čisto v redu izbira, a vsakemu vendarle ne ustreza. Nekomu morda ni všeč misel, da bi moral bivati z neznanci, stran od svojih bližnjih in se v domu za starejše počuti nesrečnega. Oskrba na domu je za takega človeka boljša rešitev, saj bo oseba ostala v zavetju svojega doma, k njej pa bo hodil izvajalec oskrbe na domu. Oskrba na domu je namenjena vsem, ki imajo ustrezne bivalne in zdravstvene pogoje za bivanje doma, a zaradi starosti, bolezni, poškodbe itd. potrebujejo pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Tovrstna oblika pomoči poteka subvencionirano ali pa samoplačniško.

Subvencionirana oblika je z zakonom omejena na zgolj 20 ur tedensko in se ponavadi izvaja le med tednom v dopoldanskem času, kar pa za marsikoga ni dovolj. Da ne govorimo o tem, da so čakalne vrste kar dolge. Pogosto se zato subvencionirana oblika dopolnjuje s samoplačniško, ki zajema vse storitve, potrebne za ustrezno skrb za starejše.

oskrba na domu
Oskrba na domu poteka subvencionirano ali samoplačniško.

Kaj vse je vključeno v oskrbo na domu?

Oskrba na domu zajema res širok spekter storitev, zato boste gotovo našli tisto, kar potrebujete zase ali za svojo mamo, očeta, babico, dedka itd. Izvajalci vam nudijo najbolj osnovno pomoč pri vsakodnevnih opravilih, pomoč pri gospodinjskih delih, spremstvo, družabništvo, dostavo obrokov in še več. Nekdo morda potrebuje le pomoč v gospodinjstvu, drugi se počuti osamljenega in si želi spremljevalca oziroma osebo, s katero bo lahko šel po nakupih in drugih opravkih in kateri bo lahko zaupal svoje skrite želje, nekdo si ne zna ali ne zmore sam kuhati in mu topel obrok, ki mu ga pripeljejo na dan pomeni zelo veliko … Ljudje smo si pač različni in vsakemu pride prav nekaj drugega.

Izbirate lahko med lažjo ali težjo obliko pomoči na domu in to dopolnjujete še z drugimi oblikami pomoči. V starosti so namreč pogoste določene težave, ki osebo priklenejo na dom. Tako ne zmore več skrbeti zase ali potrebuje pomoč, a otroci so v službah in ne morejo ves čas skrbeti za svoje starše. Seveda pa si vsak želi, da bi jesen svojega življenja preživel v krogu svojih bližnjih in če se le da v svoji domači hiši, kjer se najbolje počuti. Oskrba na domu vam vse to omogoča, zato še danes pobrskajte po spletu in se pozanimajte, kakšne možnosti imate glede tega.

oskrba na domu
Oskrba na domu zajema širok spekter storitev.

Ni pa nujno, da nekdo ne zmore več sam skrbeti zase. Morda je problem v tem, da je sam in osamljen in je vse kar potrebuje to, da bi imel nekoga, ki bi mu znal prisluhniti in ki bi šel z njim na razne družabne dogodke, po nakupih, k zdravniku, na kavo v bližnje mesto itd. Tudi to vam nudijo v sklopu oskrbe na domu. Prav tako pa se lahko na domu izvajajo tudi razne terapije, frizerske in pedikerske dejavnosti in še vse kaj drugega. To je še posebej priročno za tiste, ki se že malo težje premikajo in zato neradi zapustijo svoj dom.

Oskrba na domu je kvalitetna storitev

Če vas skrbi, da bo k vam na dom prišel kar nekdo, vas lahko potolažimo, da se to ne bo zgodilo. Oskrbo na domu izvajajo izkušene in šolane osebe, ki vedo, kako pristopiti k starejšim in kako jim pomagati. Delo opravljajo strokovno in skrbno, zato vam zagotavljamo, da bodo vaši najbližji deležni kvalitetne oskrbe.

Največja prednost oskrbe na domu je zagotovo ta, da poteka v domačem kraju starostnika, torej v okolju, ki ga pozna in v katerem se dobro počuti. To pozitivno vpliva tudi na starostnikovo zdravje in splošno počutje. Z oskrbo na domu pridobite dodatno pomoč pri skrbi za svojega očeta ali mamo. Ne rabite se ves čas obremenjevati s tem, kje boste našli koga, ki bi za nekaj ur vskočil in popazil na vašo mamo ali očeta, saj lahko oskrbo naročite za določen del dneva. Starostnik se bo pri tem dobro počutil, saj bo lahko določene stvari še vedno delal sam, pri določenih pa bo dobil pomoč.