Če si želite tudi vi nekoliko znižati višino računa za elektriko in ostale vire energije v hiši, potem je tako rekoč nujno, da si omislite cevno izolacijo. Kvalitetna cevna izolacija namreč pomembno vpliva na višino mesečnih stroškov porabe energije, zato se čim prej pozanimajte o možnostih cevne izolacije v vaši hiši.

S cevno izolacijo do nižjih mesečnih stroškov na položnicah

Če boste izvedbo izolacije cevi prepustili strokovnjakom, ki bodo svoje delo opravili kakovostno, ste lahko prepričani, da bo vaša poraba energije dosti manjša od zdajšnje, poleg tega boste imeli veliko nižje stroške pri ogrevanju in koriščenju tople vode. Naj ponazorimo na primeru: dvostanovanjska hiša ima običajno kotlovnico, kjer se nahaja 25–30 metrov tekočih cevi, vse so neizolirane. V tem primeru bo vaša energijska izguba enaka oddajanju toplote treh ali celo štirih radiatorjev srednje velikosti! Računi za porabo energije bodo v tem primeru enormni, sami pa velik del, sicer plačane energije, sploh ne boste porabili. To je tako rekoč enako, kot če bi nekaj sto evrov preprosto vrgli skozi okno. Cevna izolacija občutno zmanjša vrednost energijske izgube, zato bo cena mesečnih računov bistveno manjša, predvsem pa bo relativno ustrezala vaši dejanski porabi energije. vendar, kot že omenjeno, le kakovostna cevna izolacija zagotavlja zmanjšanje energijske izgube. Nepravilno izvedena cevna izolacija vam namreč lahko povzroči bistveno več škode kot pa koristi, prav gotovo pa boste v tem primeru odšteli veliko denarja, ki bi ga sicer lahko prihranili, saj boste najverjetneje že zelo kmalu prisiljeni popraviti izolacijo cevi.

Obstaja več vrst izolacij

cevna izolacija
S cevno izolacijo boste prihranili pri mesečnih stroških.

Vas zanima, kaj vse lahko izolirate? Na voljo so vam toplotne izolacije cevi centralne kurjave, izolacija ogrevalnih, hladilnih in prezračevalnih sistemov, izolacija zalogovnika, zvočna izolacija, izolacija vodovodnih cevi in seveda že večkrat omenjena cevna izolacija. Dobro je vedeti, da je toplotno izolacijo mogoče narediti na objektih, ki se še gradijo in tudi na objektih, ki jih želite prenoviti. Pri že obstoječih objektih pa bodite pozorni na to, da toplotno izolacijo izvedete s čim manj posegi v obstoječ objekt in v najkrajšem možnem času.
Pri različnih ponudnikih preverite, kaj od omenjenega ponujajo in za kakšno ceno so pripravljeni izvesti izolacijo. Cene se namreč lahko nekoliko razlikujejo glede na ponudnika, zato morate pred samo investicijo v izolacijo dobro preveriti vse ponudniki in primerjati ceno ter kakovost opravljenih storitev. Najvišja cena vedno ne pomeni le najboljših storitev in nasprotno, včasih se da po relativno nizki ceni dobiti visokokakovostne storitve.

Kako vem, kateri ponudnik cevne izolacije je najboljši?

Na to vprašanje bomo težko našli enoznačni odgovor, saj obstaja kar nekaj ponudnikov cevne izolacije, ki svoje delo opravljajo zelo dobro in kvalitetno. Zagotovo pa velja, da je fino, če ima ponudnik cevne izolacije vsaj nekaj let izkušenj s tem delom ali pa ima vsaj veliko tehničnega znanja glede izolacije cevi. Cevna izolacija pa tudi ni nekaj, kar bi vrsto let potekalo po istem postopku – sistemi vgradnje izolacije, materiali ipd. se nenehno spreminjajo – zato je skorajda nujno, da se ponudniki teh storitev nenehno izobražujejo o novostih in jih tudi uporabljajo pri svojem delu.

cevna izolacija
Cevna izolacija naj bo narejena kakovostno, sicer boste le metali denar stran.

Cevna izolacija je zagotovo nujna investicija, če si želite znižati stroške oskrbe z energijo. Brez cevne izolacije gre namreč veliko energije v nič, vi pa vseeno plačate enormne zneske, čeprav veliko energije dejansko niste porabili. Poleg cevne izolacije vam je na voljo še cel kup drugih izolacij, zato le preverite, katere vse izolacije bi koristile vaši hiši oz. stanovanju. Bodite pozorni na to, da izberete kakovostnega ponudnika omenjenih storitev, saj le kakovostna izolacija pripomore k nižjim mesečnim stroškom. Slabo opravljena izolacija pa ravno nasprotno lahko vodi v še višje stroške, česar si zagotovo ne želite.