V kolikor se srečujete z rednimi bolečinami v vaših sklepih je razlog morda artritis? Več o zdravljenju artritisa ter o samem vplivu artritisa na naše življenje si bomo pogledali v sledečem članku. Kaj nam pravzaprav bolezen prinaša in kako se lahko spopadamo z njo je vprašanje vseh tistih, ki se redno srečujejo z bolečinami v sklepih. Vnetje sklepov oziroma artritis nam prinaša bolečino in lahko vodi tudi v deformacijo sklepov, prizadene lahko določen sklep na vašem telesu ali pa več njih. Strokovnjaki danes ločijo že več kot 100 različnih vrst degenerativnih sprememb na sklepih oziroma artritisa, ki pa jih do določene mere lahko rešujemo z terapevtskimi pristopi. Najpogostejša oblika artritisa sta osteoartroza (v nadaljnjem besedilu označen kot OA) in revmatoidni artritis (v nadaljnjem besedilu označen kot RA). Simptomi, ki prinašajo artritis se pojavijo popolnoma nenadno tako pri odraslih kot tudi pri otrocih oziroma adolescentih in mlajših odraslih. Najpogosteje pa prizadene ženske in ljudi z povišano telesno maso.

artritis

Najpogosteje se artritis pokaže kot bolečina, ki jo spremlja otrdelost in otekanje sklepov, lahko pa se pojavi tudi zmanjšana gibljivost sklepov, rdečina in škrtanje v samem sklepu. Pri osteoartrozi so največkrat so prizadeti sklepi, ki nosijo težo telesa, torej kolenska in kolčna sklepa ter sklepi, ki so bili že poškodovani. Velikokrat se pojavi tudi v rokah, vratu, spodnjem in zadnjem delu hrbta. Bolečine pri osteroartrozi vsaj v začetku niso posebno hude in so prisotne le ob izvajanju določenega giba. V primeru revmatoidnega artritisa so sklepi pogosto prizadeti precej simetrično, čeprav to ni nujno in je začetna manifestacija lahko asimetrična. Sam artritis ne napade le sklepov temveč tudi druge organske sisteme, zato so lahko prisotne še druge težave, na primer težave s srcem, mišicami, krvnimi žilami, živčnim sistemom in očmi. Pogosti sta utrujenost in izguba apetita.

V kolikor sumite, da je za vaše bolečine kriv artritis storite prvi korak ter obiščite osebnega zdravnika, ki vas bo usmeril naprej do ustreznega fizioterapevta, ki vam lahko zmanjša bolečino ter prepreči nadaljnjo škodo na vašem sklepu.