Skrb za zdravje naše ustne votline je pomembna ne samo za ohranjanje zob ampak tudi za naše celo telo. Vsi si želimo lepega belega nasmeha, ki je pokazatelj zadovoljstva s svojim telesom, predvsem pa našega odnosa kako zanj skrbimo. Poleg rednega obiskovanja izbranega zobozdravnika, je priporočljiv obisk tudi ustnega higienika, ki skrbi za odstranjevanje zobnega kamna. Čiščenje zobnega kamna je sestavni del dobre skrbi za zobe in je del ustne higiene. Gre za profesionalno odstranitev baterijskih oblog, ki preprečuje nastanek kariesa in drugih bolezni dlesni. Da odstranimo zobni kamen je potrebno vsaj enkrat letno obiskati ustnega higienika, ki poskrbi za profesionalno odstranitev, ki ni mogoča samo s krtačko in zobno nitko.

Razlog za izgubo zob v odrasli dobi je največkrat parodontoza, ki na nastane kot posledica dolgotrajnega vnetja dlesni. V kolikor redno čistimo zobni kamen se temu lahko uspešno izognemo. Lahko rečemo, da se poslužimo preventivnega postopka. Ko se odločamo za obisk zobnega higienika z namenom, da nam le ta odstrani zobni kamen je postopek sledeč. Higienik nam najprej zobni kamen odstrani z ultrazvokom, čemur sledi peskanje in poliranje zob, na koncu pa še poduk, kako najbolje skrbeti za zdravje naše ustne votline.

Postopek, odstranitve zobnega kamna je popolnoma neboleč, v nekaterih primerih se na željo pacienta uporabi lokalna anestezija ali anestezija brez igle. Lahko rečemo, da je zobni kamen nadležna obloga, ki nam v določenih primerih tudi obarva zobe.

zobni kamen

Rezultat našega obiska ustnega higienika, ki poskrbi za naš zobni kamen, so čisti in popolnoma gladki zobje, svetlejši nasmeh, prenehanje krvavenja dlesni. Z čiščenjem zobnega kamna lahko odpravimo tudi slab zadah v naših ustih. Odprava zobnega kamna je tudi prvi korak pri zdravljenju gingivitisa in parodontalne bolezni, ki je ena od najbolj razširjenih kroničnih bolezni v Sloveniji in v svetu. Odločite se za čiščenje zobnega kamna in poskrbite za zdravje vaše ustne votline.