Razkužilo za roke je bilo včasih nekaj kar smo bolj kot ne našli samo v zdravstvenih ustanov. S prihodom epidemije pa se je začelo razkužilo pojavljati v bolj kot ne vsaki stavbi, tako da je danes nekaj čisto običajnega. Razkužila niso 100 % zaščita proti virusu, kar pa ne pomeni, da niso pomemben korak v boji proti njemu.

Razkužilo za roke je v zadnjem letu videlo velik porast porabe. To so mnoga podjetja izkoristila in na trg poslala na kupe različnih razkužil v poskusu, da bi z epidemijo nekaj zaslužila. Če kupujemo razkužilo, bi si seveda želeli kupiti takšnega, ki deluje in se učinkovito znebi mikroorganizmov in pri tem ne poškoduje naše kože. Prva stvar na katero smo lahko pozorni je, da razkužilo za roke vsebuje vsaj 60% alkohola. Druga je, da pogledamo, če je čistilo uspešno opravilo teste za delovanje na mikroorganizmih, po EN standardih. Morate vedeti, da če želi izdelek prestati tak test, potrebuje biti vsaj nekaj let v razvoju.

razkužilo za roke

Če želimo torej preveriti ali razkužilo ustreza EN standardom, moramo pogledati ali ima razkužilo za roke navedena vsaj dva standarda. To sta EN 1500 in EN 12791. Prvi je standard za higiensko razkuženje rok in drugi standard za kirurško razkuženje rok. V primeru, da ta dva standarda razkužilo ima, smo lahko prepričani o njegovem delovanju. Zadnja stvar na katero smo še lahko pozorni je, da razkužilo vsebuje negovalna sredstva kot so glicerin, Vitamin-E in D-pantenol. Ta sredstva preprečujejo izsušitev in navlažijo kožo. 

Razkužilo za roke mora za učinkovito delovanje torej ustrezati številnim pogojem. Nikar ne kupujte razkužil, ki nimajo opravljenih testov in ne ustrezajo standardom, saj gre navsezadnje za vaše zdravje. Izbire imate na kupe, zato si le vzemite čas, tako da najdete in izberete pravo razkužilo, ki bo dejansko naredilo nalogo za katero je bilo narejeno.