Puljenje zoba zobozdravnik izvede v skrajnem primeru, da zoba ne more več rešiti, drugače vsak dober zdravnik najprej naredi prav vse, da bi se zob pozdravil in dlesni tudi. Ko je enkrat izdrt zob, ga originalnega ni mogoče več namestiti nazaj, edino, če se odločite za vsadek, ki pa je seveda umeten. Zato si redni čistiti zobe in hodite redno na preglede preden bi puljenje zoba reševalo karies ali kakšne druge oblike bolezni zob in dlesni, kot je paradentoza. Skrbite za svoje zobe, pa bo vse v redu.

Kdaj pride v poštev puljenje zoba? Ko je karies tako napredoval, da se krona povsem uniči in je načeta tudi korenina ter se mora odstraniti tudi živec, kar je najbolj boleče. Nekateri zdravniki znajo to narediti na zelo hiter in dokaj neboleč način, ti imajo dosti izkušenj. Včasih se zaradi pomanjkanja kalcija zobje kar zdrobijo, zato je treba korenine kirurško izrezati, kar zadevo zakomplicira in je zoprno zaradi krvavitve, ki traja kar kakšne dva dni.

Nekateri ljudje pa se sami odločijo za puljenje zoba rajši kot za popravljanje, s čimer se običajno zobozdravniki ne strinjajo, ker cenijo zobe še bolj kot pacienti, vendar naredijo uslugo, če pacient tako hoče. Zdrav zob gre težko iz čeljusti in je treba kar nekaj napora, da se to stori. Potem hočejo pacienti vsadek ali zlati zob zaradi prestiža, kar sicer ni več v modi, ponekod pa se še najde kakšna taka oseba.

Puljenje zoba je zelo zoprno,  zato res izberite dobrega zdravnika, ki vam bo na vse načine pomagal in zdravil kot je treba, da se kaj ne zakomplicira.  Vedno po puljenju zdravnika dosledno upoštevajte, ravnajte, kot vam naroči, ker lahko pride do močnih krvavitev, k ise lahko zakomplicirajo. Po tem raje ne jejte in ne pijte razen kamiličnega čaja, ki dezinficira usta in odstranite tampone, ko bo to treba.