V kolikor iščete delo je priporočljivo redno spremljanje aktualnih prostih delovnih mest, ki so na voljo. Aktualna ponudba prostih delovnih mest se dnevno osvežuje na vseh znanih portalih ter Zavodu za zaposlovanje. Katero pot izbrati pri iskanju zaposlitve je vprašanje predvsem tistih, ki iščejo prvo zaposlitev. Prvi korak, ki ga iskalec zaposlitve lahko stori je mreženje že v času študentskega dela. Z dobrimi rezultati se vsak projekt lahko razvije v resno zaposlitveno možnost. Nekatera podjetja prosta delovna mesta razpišejo najprej interno. To pomeni, da se za zaposlitev lahko potegujejo določeni že zaposleni v samem podjetju. V kolikor podjetje med internimi kandidati ne najde ustreznega zaposlenega se se razpis objavi in išče zunanjega delavca, kjer pa imajo možnost zasedbe delovnega mesta vsi, ki ustrezajo razpisnim pogojem.

Kadar so na voljo prosta delovna mesta za zasedbo v določenem podjetju se kadrovik lahko posluži tudi sodobnih načinov objav prostega delovnega mesta. Tako so vam razpisana prosta delovna mesta na voljo na vseh spletnih portalih, ki vam pri iskanju zaposlitve lahko zelo pomagajo. Določeni spletni portali vas tako usmerjajo ter vam ponujajo določene informacije na primer, kako napisati dobro prošnjo za zaposlitev, potek predstavitvenega razgovora, pomembnost zahvalnega pisma, ki se ga lahko poslužite.

V kolikor vas zanimajo prosta delovna mesta le te lahko iščete po sklopih v katere so razdeljena. Tako imete prosta delovna mesta zbrana glede na področje dela, regijo v kateri se delovno mesto nahaja, stopnji izobrazbe ter ostalih pogojev dela. Največkrat se je za koriščenje orodij, ki jih ponuja določen portal potrebno registrirati, kar pa vam omogoča tudi redno obveščanje vam aktualnega področja dela. V kolikor iščete zaposlitev si svoje karierne možnosti lahko izboljšate s pomočjo izobraževanj, tečajev, prostovoljnega dela. Vsekakor si je ob iskanju dela dobro narediti tudi zaposlitveni načrt, ki vam pomaga načrtovati iskalne aktivnosti.