Kolikokrat ste že imeli občutek, da bi vam morala za nek dogodek pripadati odškodnina, pa je niste zahtevali? Pogosto se nam zgodi kakšna nesreča in posledično škoda, za katero nismo sami krivi. V takih primerih je odškodnina nekaj, kar bi nam moralo priti takoj na pamet in nas je ne bi smelo biti sram zahtevati. Pa vendar, odškodnina je danes še vedno neka majhna tabu tema, za katero si vsi mislimo, da bi moral zanjo v nek zapleten postopek, za katerega bi morali odšteti kar nekaj denarja, na koncu pa nihče ne ve, ali bi jo potem sploh dobili.

odškodnina

V tem primeru se motimo, odškodnina in pot do nje danes nista več tako zapleteni. Postopki so načeloma kar enostavni, kljub vsemu pa lahko vedno najamemo ugodnega odvetnika, ki nam bo na tej poti pomagal, če sami nismo prepričani v svoje sposobnosti na sodišču. Edini problem, ki se lahko pojavi, je dokazovanje. Nastalo škodo mora namreč dokazati tisti, ki trdi, da je le ta nastala, torej vi, trdite, da vam pripada odškodnina. Ni sicer potrebno veliko dokazov, je pa potrebno prepričati sodnika, da govorite resnico, zato so primerni dokazi ključni za vaš uspeh. Vse ostalo, razen tega, da ne zamudite roka za vložitev zahtevka, pravzaprav ni vaš problem. Če ste namreč upoštevali rok in dokazali, da vam je nekdo drug povzročil škodo, je odškodnina praktično vaša.

Ne ustrašite se stika s sodiščem, saj ta institucija ni nikakršna pošast. Ker pa gre seveda za hram resnice, boste resnico morali govoriti tudi vi. Sicer vam ne bo pripadla nikakršna odškodnina, pač pa si boste lahko nakopali še večje probleme, kot ste jih imeli. V primeru, da govorite resnico in uspete dokazat tisto, kar v osnovi trdite, pa vse skupaj ne bo noben problem in bo postopek hitro stekel ter se končal v vašo korist – pripadla vam bo odškodnina, ki jo bo sodišče primerno ocenilo in poskrbelo, da bo odtehtala škodo, ki vam je nastala.