Varna košnja s kosilnico na nitko je možna zgolj ob upoštevanju navodil proizvajalca ter doslednega spoštovanja načel varstva pri delu s kosilnico na nitko. Vse kosilnice na nitko imajo ob nakupu priložena navodila za uporabo. V njih najdemo tako splošna načela varstva pri delu, kot navodila za uporabo.  Pestro izbiro kosilnic na nitko najdete v spletni trgovini www.kmetijskaoprema.si.

Na spletu ali v drugih virih, lahko najdemo tudi dodatne informacije. Področje varstva pri delu v navodilih je opremljeno s simboli in opisi opreme, ki je obvezna za varno uporabo kosilnice na nitko.kosilnice na nitko

V prvi vrsti so to zaščita za oči, glavo in sluh. Obstajajo različne vrste zaščite oči, glave in sluha, lahko gre za izvedbe v enem kosu, lahko za posamezne elemente. Učinkovita zaščita v enem kosu je sestavljena iz čelade, glušnikov in mrežice.  Priljubljena je tudi mrežasta zaščita, ki je lahka in enostavna za uporabo. Pri delu ščiti veliko površino, od čela do vratu. Vendar je v tem primeru potrebno dokupiti zaščito za ušesa ter poskrbeti za zaščito glave.

Ker se kosilnice na nitko v času delovanja vrtijo z veliko hitrostjo, obstaja nevarnost poškodb posebno nog. Priporočljiva je uporaba trde obutve ter ustrezne zaščitne obleke. Posebno v poletnih mesecih se zdi komu takšna oprema neprijetna, vendar so posledice uporabe kosilnice na nitko lahko še bolj neprijetne. Zato je bolje potrpeti v času košnje, kot imeti dolgotrajnejše posledice po njej.

Klasična zaščita so tudi ustrezne zaščitne rokavice. V navodilih proizvajalec kosilnice na nitko področju varnosti namenja poglavja namen uporabe, varnostni napotki in podobna poglavja. Poglavje namen uporabe govori o tem, čemu so kosilnice na nitko namenjene, zasnovane ter kako se jih varno uporablja. Varnostni napotki so navodila, ki jih je potrebno spoštovati za varno delo s kosilnico na nitko. S tem se izognemo morebitnim poškodbam uporabnika, kosilnice na nitko, z upoštevanje navodil za varno rabo bodo hkrati dosegale optimalno zmogljivost ter življenjsko dobo.