nakup domeneVsaka spletna stran se nahaja na določenem spletnem naslovu. Pravimo mu tudi URL naslov. Običajno se prične s HTTP – gre za kratice za angleško zloženko HyperText Transfer Protocol, pogosto pa sledi še zapis WWW, ki predstavlja svetovni splet (World Wide Web). Temu zapisu sledi ime domene, za imenom pa je vedno zapisana še domenska končnica.

Nakup domene pomeni zakup imena skupaj z domensko končnico. Večkrat lahko slišimo izraz registracija domene, ki označuje zakup spletnega naslova za izbrano časovno obdobje. V večini primerov se naročniki odločajo le za eno leto, čemur sledi vsakoletno podaljševanje – zopet za eno leto. Nakup domene pa je možno opraviti tudi za daljše obdobje, npr. za vrhnjo domeno .si velja, da jo lahko registriramo za obdobje do pet let.

Cene registracije domene so različne, zavisijo pa od dveh glavnih dejavnikov. Prvi dejavnik predstavlja sama vrhnja domena oz. domenska končnica – vrhnji registrarji namreč sami določijo ceno, po kateri podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo domen, pri njih registrirajo domene. Cena pa zavisi tudi od posameznih registrarjev, saj cenovno politiko lahko prosto določajo sami. Zaradi omenjenih dveh dejavnikov so cene domenskih končnic med posameznimi registrarji dokaj identične, še vseeno pa zaradi različnih cenovnih politik lahko domene registriramo ceneje kot drugje.

Glede na to, da so cene različne, vam svetujemo nakup domene pri Prasicek.si. Gre za izredno ugodnega domačega registrarja, če ne kar najcenejšega. Za vse v Sloveniji najbolj popularne domenske končnice, kamor sodijo COM, NET in SI, moramo odšteti manj kot 10 €. Še mnogo cenejša pa je domenska končnica EU, ki iz leta v leto postaja bolj priljubljena. Verjetno ste tudi sami med brskanjem po spletu kdaj naleteli nanjo.

Nakup domene pri ponudniku Prasicek.si je povsem enostaven, saj morate le vtipkati želeno domeno v okence na njihovi spletni strani in slediti preprostim navodilom. Sistem bo najprej preveril, če je domena še prosta, nato pa jo boste lahko dodali v košarico, pustili svoje podatke in izvedli plačilo. To lahko izvedete prek UPN obrazca, PayPala ali Monete, prav tako pa za nakup domene lahko uporabite kreditno kartico.

Zakaj bi za registracijo domene po nepotrebnem zapravljali pri dražjih registrarjih, če boste pri ponudniku Prasicek.si svojo domeno dobili mnogo ceneje?