V primerjavi z drugimi okenskimi materiali imajo lesena okna po meri številne prednosti. Les je naravni izolator, zato lahko pomagajo ohranjati vaš dom topel pozimi in hladen poleti. Lesena okna so tudi zelo trpežna in lahko z ustrezno nego služijo več let. Ker je les naravni material, je okolju prijazen in trajnosten. Če razmišljate o lesenih oknih za svoj dom, morate upoštevati nekaj stvari. Prvič, les je dovzeten za propadanje, če ni ustrezno zaščiten pred vremenskimi vplivi. Drugič, les se širi in krči zaradi temperaturnih in vlažnostnih sprememb, zato je pomembno, da izberete kakovosten okenski okvir, ki se lahko prilagodi tem spremembam. Lesena okna so lahko dražja kot drugi okenski materiali, vendar so zaradi svoje lepote, trajnosti in prijaznosti do okolja vredna naložbe.

Lesena okna

Pri izbiri lesenih oken za vaš dom je treba upoštevati slog vašega doma in podnebje, v katerem živite. Če na primer živite v hladnem podnebju, boste želeli okna, ki so dobro izolirana. Če živite v vročem podnebju, boste želeli okna, ki bodo vaš dom ohlajevala. Ko ste izbrali pravo vrsto oken za svoj dom, je čas, da začnete razmišljati o tem, kako jih negovati. Lesena okna je treba vsakih nekaj let prebarvati, da ohranijo svoj najboljši videz. Prav tako morate redno preverjati tesnila okoli oken, da se prepričate, da so še vedno nepoškodovana.

Če so se na vaših lesenih okenskih okvirjih začeli kazati znaki obrabe, se morda sprašujete, ali jih je mogoče popraviti. Dobra novica je, da je lesene okenske okvirje v večini primerov mogoče preprosto popraviti. Za popravilo lesenih okenskih okvirjev boste morali storiti nekaj stvari. Najprej boste morali odstraniti poškodovan ali gnil les. Ko boste odstranili poškodovani les, boste morali območje pobrusiti, da ga zgladite. Po brušenju morate okvir premazati s temeljnim premazom. Ko se temeljni premaz posuši, morate okvir pobarvati. Če želite, lahko okvir tudi obarvate. Če so poškodbe na lesenih okenskih okvirjih velike, bo morda treba zamenjati celoten okvir. Če pa so poškodbe razmeroma majhne, jih boste lahko popravili brez zamenjave celotnega okvirja. Če niste prepričani, ali je vaše lesene okenske okvirje mogoče popraviti, se vedno posvetujte s strokovnjakom. Ta bo lahko ocenil škodo in vam podal oceno stroškov popravila.