Verjetno ste že slišali za rek, da se paradnega konja ne menja. Le zakaj, če nam prinaša uspeh in nasmešek na obraz. Tudi Salomon čevlji ne menjajo izredno uspešnega modela čevlja XA 3D Ultra GTX, ki je doživel že kar nekaj izboljšanih različic, v glavnem pa ostaja bolj kot ne enak prejšnjim. Na račun odkrivanja novih materialov so mu uspešno zmanjšali težo ter mu nekoliko podaljšali življenjsko dobo, tako bomo lahko čevlje uporabljali dalj časa.

salomon XA 3D Ultra GTX

Čevlji Salomon XA 3D Ultra GTX so še vedno v prvi vrsti namenjeni nekoliko bolj izkušenim in hitrim uporabnikom, ki potrebujejo dober copat, na katerega se lahko zanesejo v vsakem trenutku. Primeren je za pohodnike, ki imajo nekoliko več izkušenj z gibanjem v gorah, saj so nekoliko nižji in tako neizkušenim pohodnikom ne nudijo dovolj opore v gležnju. Odlično se bodo odrezali na gozdnih poteh, kjer jim nobena blatna luža ali razmočen teren ne bo prišel do živega. Za to poskrbi GTX membrana, ki preprečuje, da bi noga postala mokra tudi v primeru dežja. Tudi na mokrih skalah se bodo odlično obnesli, zaradi vrhunskega podplata in njegovega oprijema. Na še tako zelo strmem spustu se bo noga počutila stabilno in varno, padci zaradi slabega oprijema pa bodo le še preteklost.

Salomon čevlji XA 3D Ultra GTX so še posebej priljubljeni med tekači, ki večinoma tečejo po neurejenih poteh. Čevlji so sicer dobro blaženi, vendar niso primerni za daljše tekanje po asfaltu. Podplat je nekoliko bolj tanek, saj je na ta račun tudi precej bolj odziven in ponuja nekoliko bolj naraven občutek pri teku. Posebno skrb so pri izdelavi namenili predelu pete, ki je posebno oblikovana in ponuja gibanje v 3 dimenzijah (od tu tudi 3D v imenu copata). Jezik je prišit skoraj do vrha obutve, da se še dodatno zmanjša možnost vdora vode in drugih vsiljivcev v copat. Kljub temu je čevelj precej zračen in dobro diha. Za to poskrbi tudi Ortholite vložek, ki nudi možnost odstranitve in s tem lažjega čiščenja. Dobrodošla je tudi ojačitev gume na predelu prstov, tako da bodo morebitne brce v kamenje manj boleče.