Tako imenovano čudežno zdravilo narave ali cvetni prah, je eden osnovnih pridelkov čebel, ki morajo za gram svetnega prahu obiskati kar 50 cvetočih rastlin. Poglejmo si zakaj je dobro uporabljati cvetni prah, ki je v uporabi že od nekdaj, saj je lahko rečemo kar popolno živilo, ki so ga uporabljali že stari Egipčani, ki so mu rekli kar »življenje dajajoči prah«.

Sam cvetni prah je za čebeljo družino zelo pomemben vir beljakovin, mineralov in maščob, ki je prav tako uporaben tudi v prehrani pri ljudeh, obenem pa ima vse lastnosti naravnega antibiotika. Je tudi najbolj hranljivo živilo, ki ima idealno razmerje hranljivih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za ohranjanje in krepitev imunskega sistema, saj vsebuje vitamine, minerale, beljakovine, aminokisline, hormone, encime, maščobe. Čebele in cvetni prah imajo na človeka dokazane pozitivne učinke, nekateri čebelarji vam tako ponujajo tudi tako imenovano apiterapijo, ki vas navda z meditativnim stanjem kamor vas odpelje z medeno aromo nasičeni zrak v čebelnjaku, dihanje in misli se umirijo, vse to in še vem nam omogoča čudoviti svet čebel. Lahko rečemo, da so vsi čebelji izdelki ne samo cvetni prah, naravno dano zdravilo za lajšanje prenekaterih težav, saj uživanje čebeljih izdelkov oziroma cvetnega prahu pomaga tudi pri izboljšanju slabokrvnosti, arteriosklerozi, osteoporozi ter nekaterimi alergijami.

cvetni prah

Danes je popularno poimenovanje super hrane in super dodatkov, ki jih največkrat iščemo v daljnih deželah, ne zavedamo se pa vse ponudbe, ki jo ima naša narava okoli nas, saj na nekatere zdravilne učinke kaj hitro pozabimo oziroma se nam včasih zdijo preveč preprosti, eden izmed njih je zagotovo cvetni prah, ki je vsestransko uporaben prehrambni dodatek in je lahko del našega vsakdana, ki ga lahko uživamo zjutraj ali zvečer, najbolj priporočljiva uporaba je skupaj z tekočino, lahko tudi jogurtom ali z žličko medu, da se cvetni prah lahko razpusti in tako postane lažje prebavljiv, ter je možnost vsrkanja dobrih snovi v naš krvi obtok boljše. Cvetni prah vam je na voljo svež ali osušen, ki ga po odprtju shranite v zmrzovalniku ali hladilniku.